<h2>Ξενάγηση στην Αθήνα ...</h2> <h2>Ξενάγηση στα Μετέωρα ...</h2> <h2>Ξενάγηση στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης ...</h2>
Previous Next
Ξενάγηση στη Πελοπόνησσο

Ξενάγηση στη Κόρινθο

Ο περίφημος και επιβλητικός, ακόμη και σήμερα, αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, με τους μονολιθικούς δωρικούς κίονες από τους οποίους εφτά παραμένουν όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αγοράς.Οι δωρικοί κίονες του πτερού ήταν 6 στις στενές πλευρές και 15 στις μακρές. Για τη στήριξη της οροφής υπήρχαν και εσωτερικές κιονοστοιχίες κατά μήκος του αρκετά επιμήκους σηκού, ο οποίος ήταν χωρισμένος σε δύο δωμάτια και επιπλέον σε πρόναο και οπισθόδομο που είχαν στην πρόσοψή τους ανά δύο κίονες ανάμεσα σε παραστάδες.

Ο ναός χτίστηκε περί το 530 π.Χ. Η αγορά είχε μορφή ορθογωνίου και διαστάσεις 160 μέτρα μήκος και 70 πλάτος. Τα κυριότερα κτίσματα που την περιβάλλουν είναι η νότια στοά, που σχηματίζεται από σειρά ομοιόμορφων καταστημάτων, καθένα από τα οποία ήταν χωρισμένο σε δύο δωμάτια. Μπροστά στα καταστήματα υπάρχει διπλή σειρά κιονοστοιχίας.Η εξωτερική ήταν δωρική, ενώ η εσωτερική ιωνική.
Ανάμεσα σ' αυτή τη στοά παρεμβάλλεται το βουλευτήριο.Άλλη σειρά καταστημάτων της αγοράς είναι τα κεντρικά καταστήματα με το "βήμα του Αποστόλου Παύλου" ανάμεσά τους και μία άλλη σειρά είναι τα βορειοδυτικά καταστήματα, που περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό τοξωτό οικοδόμημα ανάμεσά τους.Αφήνοντας την αγορά και κατεβαίνοντας τα μνημειακά σκαλοπάτια των προπυλαίων, προσεγγίζουμε την οδό Λεχαίου.

Κοντά της βρίσκεται η Πειρήνη κρήνη με τα έξι ανοίγματα (τους χώρους που μοιάζουν σα σπηλιές), όπως μας λέει ο Παυσανίας. Ενδιαφέρουσα είναι και η κρήνη Γλαύκη, σκαλισμένη σε βράχο.Έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμα είναι τα εξής μνημεία: Το Ωδείο, το οποίο κατασκευάστηκε στο τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ., ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό και δημιουργήθηκε τότε η αυλή του με στοές γύρω, η οποία έφερε το ωδείο πλησιέστερα στο θέατρο.Αυτό βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Βεβαιώθηκαν ίχνη ενός παλιότερου θεάτρου του τέλους του 5ου π.Χ. αιώνα με ξύλινη σκηνή. Τον 3ο π.Χ. αιώνα το θέατρο αποκτά χτιστή σκηνή.Το κοίλο του (κερκίδες) υπολογίζεται πως ήταν χωρητικότητας 18.000 θεατών. Στην αρχή του 3ου μ.Χ. αιώνα η ορχήστρα μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα για θηριομαχίες.

Βόρεια του θεάτρου εντοπίζονται λείψανα του γυμνασίου.Τέλος, το Ασκληπιείο κοντά στην πηγή Λέρνα. Η ανασκαφή έδειξε πως το Ασκληπιείο είναι σκαλισμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος στο βράχο. Ο ναός είχε διαστάσεις 14,93Χ8,32 μέτρα με σηκό και πρόναο με τέσσερις δωρικούς κίονες μπροστά.Στον Ακροκόρινθο, το κάστρο της Κορίνθου, οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1961 από την Αμερικανική αρχαιολογική Σχολή. Τα σημαντικότερα κτίσματα που ήρθαν στο φως είναι τα εξής:ΩδείοΟ ναΐσκος της Αφροδίτης, οι μικροί ναοί που ήταν αφιερωμένοι στη Δήμητρα και την Κόρη, βωμοί του Ήλιου, η κρήνη της "επάνω Πειρήνης".Επειδή το κάστρο ήταν σε διαρκή χρήση από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι και πρόσφατα, τα κατά καιρούς κτίσματα έχουν αποδομηθεί και αναδομηθεί διαφορετικά πολλές φορές, ενώ το οικοδομικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να καλύψει τις ανάγκες των εποχών.Έτσι, τα ευρήματα της αρχαιότητας είναι πραγματικά πενιχρά, παρά το γεγονός ότι το οικοδομικό υλικό αυτής της εποχής είναι διάσπαρτο στο χώρο και ξαναχρησιμοποιημένο σε νεότερα κτίρια.

 

 


Ξενάγηση στην Αργολίδα

Η Αργολίδα είναι το σπίτι με τους παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικούς χώρους: των Αρχαίων Μυκηνών και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμφιθέατρα στην Ελλάδα( υπάρχουν 16.000 θέσεις). Το θέατρο είναι καλά διατηρημένο και φιλοξενεί παραστάσεις , κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου κάθε έτους, αρχαίων θεατρικών έργων.
Οι παραστάσεις έχουν σχεδόν κάθε χρόνο επιτυχία λόγω της προσέλευσης των ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Ο ναός του Ασκληπιού(ο θεός της Ιατρικής) αποτελεί  μαγνήτη για τους τουρίστες, και μπορεί να δει κανείς στον ίδιο χώρο με το θέατρο, το στάδιο και το μουσείο και το σπίτι του θεού της Ιατρικής.Αρχαία Ασίνη, κοντά στο Τολό ήταν λιμάνι των Μυκηνών κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής εποχής.

Σήμερα, οι οχυρώσεις που βρίσκονται στο ακρωτήρι είναι αρκετά ορατές με εκπληκτική θέα στον κόλπο του Τολού και την παραλία της Πλάκας στο Δρέπανο στην αριστερή πλευρά. Βιβλία του Ομήρου μάς υπενθυμίζουν πόσο σημαντική ήταν η Αρχαία Ασίνη στην ιστορία με τα πλοία να αναχωρούν για τον Τρωικό Πόλεμο από εδώ.

 

 


Ξενάγηση στο Ναύπλιο

Η περιήγηση στην παλιά πόλη του Ναυπλίου είναι μία συναρπαστική εμπειρία καθώς βρίσκεσαι συνεχώς δίπλα σε κτίρια και μνημεία διαφορετικών εποχών που μοιάζουν έτοιμα να σου διηγηθούν την ιστορία τους. Αυτή τη δουλειά βέβαια την κάνουμε εμείς!

Η ιδιαίτερη σημασία του Ναυπλίου ως ισχυρού φρουρίου και ασφαλούς λιμανιού καθόρισε και την τύχη του από τον 13ο αιώνα έως και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, καθώς μετά την αρχική περίοδο της φραγκοκρατίας, Βενετοί και Τούρκοι ανταγωνίζονταν συνεχώς για την κατοχή του, κάτι που μας θυμίζουν τα κτίρια και τα φρούρια που έχουν αφήσει.Μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους στο Ναύπλιο διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της πρώιμης ιστορίας του, όχι πάντα ευχάριστα…

Η περίοδος αυτή αντιπροσωπεύεται από τα προνεοκλασικά και τα εξαίρετα νεοκλασικά κτίρια της παλιάς πόλης.